ÖNSÖZ

... İlim,

en başta,

eşyanın tabiatındaki sözlü-sözsüz ayetleri

anlamanın fazilet olduğunu bilmektir.

Bundan sonra gelen bilgiler hep bu ilmin

ışığında insanı aydınlatır. İnsan,

ancak bu ışıkla (aydın) münevverdir.

 

KONUYA GİRERKEN [1. Baskıda]

Eselerimizi hazırlamakta ve imtihanlarımızı kolay geçirmekte bizlere pek çok imkanlar sağlayan büyük Veli'miz ve yüce Vâli'miz olan el-Alîm Hazretlerine yaptığımız naçizane şükranlarımızın kabul buyurulmasını niyaz ediyoruz. Ondan bizlere ilmî tebliğler taşıyan seçkin elçilerine, bilhassa muazzez Ebu'l Kasım'a (s.a.v.) ve değerli arkadaşlarına bol bol selâm olsun. "İşler niyetlere göredir."

Oldukça zor bir konuya giriyoruz.

İnsanların heva ve hevesleri vardır; ama çoğunlukta bulunanlar bu arzularını fikir sanıyorlar. Fikrin bütün gücüyle çalışmasının ürünü olan içtihadî kanaatleri ilim zannettikleri gibi; arzularını fikir sananlar istiyorlar ki, adamlar eşit olsun, bilenle bilmeyen arasında fark görülmesin... Fakat düşünmüyorlar ki, yaratılışta olmayan bir eşitliği sağlamaya güçleri yetmez. Sıkışınca ihtisas aramaları (uzmanlığa yönelmeleri), ütopyalarının tutarız olduğunu anlatmıyor mu?

Yine onlar istiyorlar ki, her istedikleri olsun ve bunları arzuladıkları zaman yerine getirebilmekte hiçbir hukuk engel olmasın. Ama düşünmüyorlar ki ilah değildirler; bunu başaramazlar, başaramıyorlar işte.

Muhterem okuyucu! Şu elinde tuttuğunuz kitap, takriben otuz sene sürdürülen etütlerin geliştirdiği meyvelerin en yenisidir. Çeyrek asrı aşkın sevimli bir mesainin beş on ürününden biri olan bu kitabı da hazırlarken şahsen çok istifadem oldu. Tetkik ve tenkit edenlere de faydalı olması şükrümüzü artıracaktır.

Selâm size...

02/09/1980

 

2. Baskıda

Hamdele,

Salvele,

Besmele ile başlamak, müminlerin güzel bir örfü olmuştur. Bizler de böyle yapmaya çalışıyoruz meşru işlerimizde.

Bu kitabın nasıl meydana geldiği KONUYA GİRERKEN başlıklı ilk baskının önsözünde anlatmıştık. Lütfen okunursa, tekrara düşmüş olmayız.

Bir gazete, beş sütun üzerine bir başlık atmıştı: “Bilimde Yükseliş Devrindeyiz” deniyordu. Aynı gazetede, iki sene sonra muhterem bir bilim adamı, makalesinin başlığında soruyordu: “Bilgi Çağının Neresindeyiz?” diye.

Gerçekten de materyalizmin yangın alanına döndürdüğü şu dünyamız bilgi çağını mı yaşıyor? İlim, teknolojiden ibaret mi sayılmıştır? Bu soruya bu kitap cevap olabilir mi? İnşallah okunur.

M. Said ÇEKMEGİL

Temmuz 1996




Açıklama Değerlendiren Detay
Kitap Mütalaası Begüm Kıtay  Görüntüle
Kitap Mütalaası Kadir Yılmaz  Görüntüle
Kitap Mütalaası Elif Çelik  Görüntüle
Kitap Mütalaası Derya Dayan  Görüntüle
Kitap Mütalaası Ahmet Ergin  Görüntüle
Kitap Mütalaası Nida Nur Ceylan  Görüntüle
Kitap Mütalaası Fatmanur Aydın  Görüntüle
Kitap Mütalaası Melike Can  Görüntüle
Kitap Mütalaası İbrahim Burak Aydın  Görüntüle
Kitap Mütalaası Seher Çelik  Görüntüle
Kitap Mütalaası Esra Yıldırım  Görüntüle
Kitap Mütalaası Merve Kılıç  Görüntüle
Kitap Mütalaası Ahsen Sosan  Görüntüle
Kitap Mütalaası Ömer Muhsin  Görüntüle
Kitap Mütalaası Fatih Aydın  Görüntüle
Kitap Mütalaası Büşra Karaca  Görüntüle