Münevver Anlayışımız kitabından
Mihman Nuran tarafından
Değerlendiren: Mihman Nuran (Yıldız Teknik – Mimarlık – 3. Sınıf)
Tarih: Ağustos – 2021
MÜNEVVER ANLAYIŞIMIZ
M. Said Çekmegil, ‘’Münevver’’ ile ‘’Aydın’’ arasındaki çarpıcı farkı açıklayarak okuyucuya bambaşka bir kapı açtığı bu eserine, memleketin yıllar öncesinden bu yana içinde bulunduğu buhrandan ve bunun olası sebep ve sorumlularından bahsederek başlıyor. Bu sorunun tespitine dair fikrini belirtmiş olan ve çeşitli alanlarda uzmanlaşmış olan ‘’aydınların’’ tespitlerini de aktardıktan sonra bu kişilerin aydın, münevver zat, entelektüel kişi olarak anılmasına dikkat çekerek “Münevver kimdir?” sorusuna yöneliyor.
Münevver kişinin aydınlatılmış, kurtulmuş insan olduğunu belirttikten sonra, bu kişide bulunması gereken özellikleri tek tek sıralar Çekmegil. Özetle münevver kişinin kendini ve bilmediğini bilerek aydınlığa çıkan kişi olduğunu savunur. Bu karakteristik özelliklerle uzaktan yakından alakası olmayan şahısların ‘’aydın’’ olarak anılmasına tepkisini de çeşitli alıntılar yaparak izah eder. Münevveri münevver yapanın sözüm ona eğitim olmadığını, şahıslar üzerinden örnekler vererek açıklar ve memleketin geçmiş yıllarda yaşadığı sıkıntılara, sözde aydınların nasıl da çanak tuttuğundan bahseder.
Peki münevver kişiyi eğitim değil de ne yetiştirir? Bu soruya cevabını “eğitim”in içeriğinin rastgele ezberlenmiş hüküm olmadığı, Kur’an ve ona bağlı icma ve kıyas olduğu bir ortamı işaret ederek verir Çekmegil. Ezbere konuşmalardan oluşup münevverlikten son derece uzakta vaziyet alınmış olan diyaloglardan örnekler vererek de sözlerini pekiştirir. Özellikle kadının İslam’daki yeriyle alakalı, ayetleri de kanıt göstererek, ezbere bilinen yanlışları düzelten ve son derece aydınlatıcı açıklamalar yapar.
“Münevver”in kendinden isteneni bilen, aksi takdirde de bilmediğini bilen kişi olduğunu yineleyen Çekmegil, kendi aralarındaki nizamları midecilikten başka bir işle meşgul olmayan mürtecilerin de ayrıca tanımını yapar.
Bir sonraki bölümde okuyucunun zihninde “Münevverlik”in ve Müslümanın farkındalığa ulaşması gereken başka meselelerin tanımının daha sağlıklı şekilde oluşabilmesi için farklı konularda parça parça diyaloglar sunar. Okuyucu, bu bölümde bilmeden konuşmaktan, Türkçe ezandan, tetkiksiz tenkitten bahsedilen bu diyaloglarda, rafine ve aydınlatıcı bilgilere ulaşır.
Kitabın son bölümünde ise kendi deneyimleri üzerinden örneklendirmeler yaparak bir kez daha münevver insanın maddeler halinde tanımını yapar ve son sözünü de iletir. Münevver; bilmediğini bilen, ezbere konuşmaktan kaçan, bilmese bile öğrenmek için gayret sarf edendir. Her aydın diye seslenilen münevver olamaz. Bilenle bilmeyenin bir olmayacağını vahiy yoluyla bildirmiş olan Rabbimizin seçeceği, münevver kullardan biri olma duasını da kendisi ve diğer müminler için yineler.
Yorumlar
Daha önce yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazmak ister misiniz?