İyi Niyet Anlayışımız kitabından
Büşra Karaca tarafından
Tarih: Temmuz - 2021
İYİ NİYET ANLAYIŞIMIZ
Sayın Çekmegil tarafından kaleme alınan İyi Niyet Anlayışımız kitabının temel gayesi, aslında Önsöz’den önceki sayfada izah edildiği gibi “İslamiyet’i anlamaktır”. Zira İslam’ın kural ve kaidelerinin ne olduğu bilinip idrak edilmezse işte o zaman niyetler yanlış tutulur. Bu durumda ise ortada iyi niyet değil, kulaktan duyma, iyi araştırılmadan kabul edilmiş yanlışlıklardan kaynaklı yani bilhassa kendi hatalarımıza dayanan niyette bozukluk durumu ortaya çıkar. Bu bağlamda Sayın Çekmegil “İyi Niyet ve İslam’ın Anlaşılması” başlığı altında “Hâlbuki iyi düşünülürse, tahrifatın çoğu, umumiyetle kötü bir kastın değil de, altında çok kere iyi niyet yatan, fakat iyiliğin ne olduğunu aramayan zihin tembelliğinin neticesi olduğu görülür” sözleri ile hatanın yine de bizlerde olduğunu belirtmiştir. “İyi niyetin hayırlı olması, iyiliğin nasıl olduğunu her imkân ve fırsatta öğrenmeye çalışmaya bağlıdır.”
“O (ALLAH) akıllarını iyi kullanmayanları pislik içinde bırakır.”
“Ameller niyetlere göredir. Amenna; bir mümin için bu şeksiz şüphesiz doğrudur. Ancak hemen arz edelim ki, niyetin iyi olduğunu iddia edebilmek için önceden iyi olup olmadığını araştırmaksızın, peşin bir hissizliğe angaje olmamış bulunmak lazımdır.”
Yukarıda alıntıladığım birkaç sözden de anladığımız üzere niyetim iyi diyerek yapılan yanlıştan kurtulmaya çalışmak gibi bir durum söz konusu değildir. Allah diğer varlıklardan bizi üstün kılıp bahşettiği akıl ile düşünme, doğruyu yanlışı ayırt edebilme, aklı kullanarak öğrenme kabiliyetlerini biz kullarına nasip etmiştir. Bu bağlamda Sayın Çekmegil İyi Niyet Anlayışımız kitabında aklımızı kullanmamız, dikkat etmemiz ve anlayışımızı bu hususta düzeltmemiz gerektiğini bizlere vurgulamıştır.
“İyi niyet bilgiye, şuura (bilinç) dayanmayınca bu imtihan âleminde çok kötü akıbetlere de sürükleyebilir insanı… Âdemoğlu eğer niyetinin iyiliğinden hayır bekliyorsa, davranışlarını iyinin, doğrunun, güzelin ölçüleriyle daima kontrol etmelidir.”
Sözün kısası niyetler oldukça önemlidir fakat “benim niyetim iyi” gibi laflar ağızlarda pelesenk olmaktan çıkmalı ve yapılan davranışların, edilen sözlerin ve alınan kararların şuurlu bir biçime dönüştürülmesi gerekmektedir. Zira herkes yaptıkları yanlışlardan sonra niyetlerinin iyi olduğunu söylemektedir.
“Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarından döşenmiştir.”
M. Said Çekmegil’in kaleme almış olduğu İyi Niyet Anlayışımız kitabındaki diğer noktalardan birisi de ölçüdür. Bir Müslümanın ölçüsü daima yüce kitabımız olan Kur’an-ı Kerim olmalıdır. Vahyolunan Kitabımızda farz kılınan yani yapılması emredilen ve yapılması men edilen konular ve durumlar bulunmaktadır. Bu ölçü esas alınarak bir kıyasta bulunulması gerekmektedir. Zira Allah’ın emrini yerine getirmeyen bir kul, Allah katında günahkâr oluyorken biz kim oluyoruz da Allah’ın kötü ya da günahkâr dediği bir kimseye tersi bir ifadede ya da sıfatta bulunabiliyoruz. Ne yani o zamanlar bizler kendimizi Allah’tan daha çok bilen ya da daha merhametli olarak mı görüyoruz da böyle bir teşebbüse girme cesaretinde bulunuyoruz? Allah bizleri kendisine karşı gelmekten korusun!
“REFORM”
Günümüzde de sıkça duymaya başladığımız kelime! “İslam’da Reform”.
Reform ya da inkılap, yanlış, yozlaşmış, tatmin edici olmayan vb. şeylerin iyileştirilmesi veya köklü değiştirilmesi demektir.
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in son kitap olduğu, hiçbir tahrife veya da değişime uğramadığı ve uğramayarak kıyamete kadar devam edeceği Allah tarafından güvence altına alınmışken yani son peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ile son şeklinin verildiği İslamiyet’te herhangi bir bozulma yokken reform ile düzeltmeye çalıştıkları şeyler nelerdir?
Kendi çıkarlarına uymayan hükümler?...
Son olarak bu yazımı kitapta okuduğum güzel bir dua ile bitirmek istiyorum…
Allah’ım! Bizi Kur’an-ı Hâkim’in yolunda, sünnet-i seniyye ışığında, ashab-ı kirâm’ın muhabbet-i imaniyye anlayışından razı olduğun Müslümanlardan eyle. Bizi hurafecilerin, bid’atçıların, muannid bilmezlerin şerrinden koru. Bize dünyada da iyilik, güzellik ihsan eyle, ahirette de; ve yakıcı ateş azabından koru. Allah’ım! Sen hiç kimseye gücünün yetmeyeceğini yüklemeyeceğini bildirmişsin, şükür olsun sana… Unuttuk veya yanıldıysak bizi affet… Bize ağır yük yükleme… Bizi yarlığa, bizi esirge, sen bizim mevlamızsın. Fansurna âlel kavmil kâfirin.
AMİN…
SELAMÜN ALEYKÜM…
Yorumlar
Daha önce yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazmak ister misiniz?