Düşünceler Düşledim kitabından
Büşra Karaca tarafından
Değerlendiren: Büşra Karaca
Tarih: Aralık – 2021
DÜŞÜNCELER DÜŞLEDİM
Sayın M.Said Çekmegil Düşünceler Düşledim kitabında İslam’daki yozlaşma(!) bozulma(!) ve gerilemenin(!) nedenlerini sorular eşliğinde sorgulamış ve okuyucuları hem sorgulatmış hem de düşünmelerini sağlamıştır. İlmin farz, tenkidin ibadet olduğunun unutulmasından dolayı meydana gelen ilmi çoraklık, yani problemin Hak’da değil Hakk’ı aramayandan ya da göremeyenden kaynaklandığını sorular eşliğinde ortaya koymuştur. Sayın Çekmegil bunu yaparken de sorgulama ve sorgulatma, yani okuyucuyu düşünmeye itme durumunu kitapta sağlamıştır. Bu noktada kitap “Düşünceler Düşledim” başlığının hakkını vermektedir. Düşünceler düşten çıkıp fikir boyutunu almıştır okuyucu tarafından. Tabii bu kanı bana aittir, en azından benim için geçerlidir. Okuyucu olan ben kitapta yazılanları okurken sorulan soruları düşündüm, sorguladım ve Sayın Çekmegil’in yazdıklarının yardımlarıyla da elbette bir fikre sahip oldum. Bu nedenle Düşünceler Düşledim kitabı Sayın Said Çekmegil’in düşünce düşlerinden okuyucuya ulaşmış ve fikriyat hususunda önemli yeni düşünce düşlerinin gerçekleşmesine vesile olmuştur.
M. Said Çekmegil kitap boyunca Müslümanların geri kalmışlıklarının nedenlerini gözler önüne sermektedir. Taklit hastalığının, kavmiyetçiliğin, nice -izmlerin Müslüman toplumunda nelere mal olduğunu bizlere göstermektedir. Bu bakımdan Düşler Düşledim kitabı Sayın Çekmegil’in İyi Niyet Anlayışımız, Milliyet Anlayışımız ve diğer okuduğumuz kitapların ana fikirlerinin özet şeklinde anlatılıp toplandığı bir kitap olarak öne çıkmaktadır. Her bir başlık altında sorgulama ile gerçekler ortaya serilmiştir.
“Düşünce durunca insan ya kuzulaşır, ya da kurtlaşır. Düşünce engin bir nehir gibi akıcıdır; beynin çağlayan melodisidir. Büyük bir daha ummanında seyr ü sefere çıkarmayınca ya tımarhanede deli olur, ya da sefih mekanlarda haysiyetsizleşir.”
“Cehaletten kötü fakirlik, akıldan faydalı zenginlik, tefekkür (düşünce) gibi ibadet yoktur.”
“Düşününce düşünmenin ne büyük nimet olduğunu fıkhediyor insan.”
Allah, akıl ile ademoğullarını diğer varlıklardan üstün ve şerefli yaratmıştır. Akıl sahibi insan akledebilir, düşünebilir, sorabilir, sorgulayabilir, anlayabilir, idrak edebilir. İşte bu yol üzerinde de karalarını verir. Akıl Allah tarafından insan oğluna verilmiş bir imtihandır. Aklını Allah’ın göndermiş olduğu vahiy ışığında kullanan, kutsal öğretimiz Kur’an-ı Kerim ölçüşünde kararlarını belirleyen insan bu yolda imtihanını başarıya ulaştırır ve ebedi saadeti elde eder. Fakat ölçüsü vahiy olmayan insan aklın yolunda bol düşüncelerde debelenir durursa o zaman imtihanını geçemez ve aklın kurbanı olur. Gerçi aklın mı? Ölçüsüzlüğün mü? Nefsin mi? Ya da daha birçok diğer yanıltıcıların mı? Bilemeyiz ama sonuca götüren yolda kullanılan harita olan aklın doğru kullanılmamasından kaynaklandığı kesin ortadadır.
“Kaliteli kişilikli bir beşer, vahye muhatap olunca düşünür, hakkı batıldan ayırt eden, adalet timsali Ömerü’l-Faruk olur. Düşünmeyince, düşünceye nokta koyup; Lat ve Menat’a bağlı pagan bir Ebu Cehil bulunur.”
“Sağlam kriterlerle düşünen kişilikli insanlar; söze kulak verirler de onun en güzeline uyarlar, işte bunlar Allah’ın kendilerine (verilen) hidayet (e sükreden) kimselerdir (39/18) Ve işte doğru düşüneneler bunlar arasından çıkar.”
“Düşünmeyen adam sloganlarla güdülür; Düşünen insan yolunu seçmekte hürdür. Düşünen muhakkik olur; düşünmeyen mukallit olur.”
“Düşününce düşünür, düşünmeyince yerinir durursun.”
“İlim düşünceyi, düşünce fikir çilesini davet eder.”
İlim bilmektir. Müslüman bilgiyi arayandır. İlim farzdır. Araştırmak vaciptir. İşte İslam bu yol üzerinde inşa edilmiştir. Yol göstericisi Hz. Muhammed, haritası Kur’an-ı Kerim, Haritacısı Yüce Rab’dır. İlim yolunda bilen olmak için kişi araştırmalı sonra da düşünmeli ve sorgulamalıdır. Bu nedenle de tenkit Müslümanca bir duruştur. Tenkit düşünmekten geçer; düşünebilen tenkit eder, tenkit eden düşünebilir. Tenkit bir ibadettir. Her işin başı ilimdir. Tenkit yapılmadan yapılan iş taklittir. Taklitçiler ise mukallittir.
“Birileri düşün anarşisi içerisinde çırpınır durur, bazen birbirini vurur. Diğerleri vahdete doğru yol alır insanlığı oldurur.”
“Sağlam ölçülerin yol verdiği kişi ilme yürür; çürük zanların çıkmazlarında çıkış arayan insan atıl ve batıl sokaklarında sürünür. Birisi ilme göre öyledir, der, mesafe alır. Diğerleri bana böyledir der, fasit bir daire içerisinde dolanır durur.”
Evet Allah insana akıl vermiştir fakat akıl her şeyi idrak edebilir mi? Aklın bir haddi hududu yok mu? Akıl, insanın diğer varlıklardan üstün olmasını sağlayan, fakat acizliğini de unutturmayan bir organdır. Anlayamayacağı, algılayamayacağı konular vardır. Akıl üstünlüğü ve acizliği de bünyesinde bulundurur. Tüm acizlikten uzak, sonsuz güç ve kudret sahibi yüce yaratıcımız Allah üstünlük içerisinde dahi insana haddini bildirmiştir.
“Aklı rasyonalistler gibi putlaştırarak, her problemi çözer sanınca maddeci aptal, düşünmez ki aklın da bir sınırı var. Fezayı, kozmosu aşabilir, ama bir evren ne içindir; biz ne içiniz? Vahiysiz bilemez. Bütün olan ve olacak olanlara reçeteler yazmak aklın gücünü aşar. Böyle olduğu için, yaratıcı rahim tebliğleriyle akla ebedi saadetin yollarını göstermiştir. Akıl aya gidecek, fezayı keşfedecek yolları da bulabilir. Böyle olduğu için tabii ilimlerin ipuçları verilmiş, ancak detaylara girmek murat edilmemiştir. Ama akıl, edebi alemdeki olmuş ve olacaklara bu imtihan aleminde kesinlikle nüfuz edemeyeceği için beşer mutluluğunu tatma imkânı lütfedilmiştir.”
Düşünceler Düşledim kitabı kafiye oranı oldukça yüksek bir kitaptır. Bu nedenle fikren zenginliği ile bilgilendiğim, görünüş ve duyuş olarak da hazzı yaşadığım bir kitap oldu benim için. Bu nedenle de kitapta hoşuma giden, adeta şiir gibi Sayın Çekmegil’in kaleme almış olduğu cümleler ile yazımı bitirmek istiyorum.
“Düşünce, düşünce ah düşününce! İnsanoğlu senin ne aziz bir nimet olduğunu anlıyor düşününce, insan düşünceden düşünce nasıl da kurtlaşıyor, kuzulaşıyor gönlünce.”
Allah’a Emanet! Selamun Aleyküm!
Yorumlar
Daha önce yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazmak ister misiniz?