Derya Dayan tarafından

Değerlendiren: Derya Dayan

Tarih: Aralık – 2021

 DÜŞÜNCELER DÜŞLEDİM

İnsan düşününce Musa (a.s)’a kardeş ve arkadaş olan Harun (a.s) olur; düşünmeyince kendisine bir imtihan sorusu olarak verilen mal ve mülkü, kendi zekasının ürünü sanan kapitalistler gibi kendi helakını sağlayan Karun olur.

İnsanoğlu düşününce, fıtratındaki cömertlik ve hilmiyeti korumak yolunda fazilet örneği olan Osman İbni Affan (r.a) olur. Ve kendisine verilen fiziki gücü, ilmi ehliyeti davası yolunda kullanan Ali’yyül Murteza (r.a) olur.

Kaliteli, kişilikli bir beşer vahye muhatap olunan düşünür hakkı batıldan ayırt eden, adalet timsali Ömerü’l-Faruk olur. Düşünmeyince, düşünceye nokta koyup Lat ve Menat’a bağlı pagan bir Ebu Cehil bulunur.

Buradan düşünmenin ne derece büyük bir nimet olduğunu ve düşününce de doğru düşünerek iyi ve faydalı bir konuma gelebilmenin mümkün olacağını görüyoruz. Rabbimizin hoşnut olacağı bir kimse olabilecekken düşünmeme veya yanlış düşünme gafletinde bulunarak kötü bir konumda olunabileceğini görürüz.

Sürekli düşünmek gerektiğini vurguluyoruz ama asıl mesele düşünme gerekliliğinin yanında ne düşündüğün ve bu düşüncenin boyutu. Çünkü düşünmeyen insan yoktur örneğin yazar bunları bize aktarırken düşünür, okuyucu kitabı okurken düşünür ve kitap özeti-değerlendirmesi hazırlarken yine düşünerek cümlelerini satırlara işler.

Düşünmek hayatın her anında bizimle beraber görüldüğü gibi ancak kişi bu kitabı okur evet üzerine düşünürde ancak yazarın Kur’an-ı kerim den ayetler sunduğu delili olan cümleler yazdığı halde bunu tasdiklemiyor ise düşüncelerinde ters giden şeyler vardır evet düşünür ama düşünce boyutu evreni aşmıştır.

Bu biraz da insanların çoğunun ebedi saadetine alma ferasetini anlayacak halde olmamalarındandır.

İçtihad, kişinin şahsi problemlerini çözebilmesi için selim aklına seferberlik ilan ettirmesidir; müminin başta gelen ibadetlerindendir

İslam’ın esasını temsil eden ve Kur’an-ı Kerimin çeşitli kelimelerle ifade ettiği ve çok fazla ayette teşvikte bulunduğu düşünme eylemi insan bir çabadır. Düşünmeye verilen önemin yanı sıra düşünmenin biçimi, hareket noktaları ve gayesi hakkındaki telkinlerdir asıl önemli olan.

Rabbimizin insana verdiği en ulvi taraf tefekkür/düşüncedir. Öyleyse neden düşünmez düşünmezse ona verilen diğer nimetlerle bakmazsa yaratılanları evreni görmezse, işitmezse ilahi kitap Kur’an-ı Kerimi okumazsa nasıl bilir İslam’ı, Müslüman olmayı tek ve değişmeyecek yaratıcının Allah Teala, peygamberimizin Hz. Muhammed olduğunu tüm bunları görmeyen duymayan görse bile düşünme eyleminde bulunamayan insanın hali ne olur?

İnsanoğlu düşüncenin akışına vahyin ışığında yol vermelidir. Dinini vahiy gerçeği ile öğrenmeyen kişi yanlış düşüncelere sahip olur arzularına yenik düşer; arzularını fikir zanneder. Kimi zaman düşüncesini beğenmediği bir kimseye kafir etiketini yapıştırabilir. Bir kimseden veyahut peygamber efendimizden bahsederken onların söylemediği sözleri söylemişler gibi anlatarak kendi düşüncesini söyleme gafletine düşebilir. Bu hata; konuşurken, yazarken, her an yapılabilir.

Allah katında hak din yalnız İslam’dır. (3/15) kim İslam dan başka bir din ararsa ondan kabul olunmaz (3/85) buyuruyor rabbimiz. Ve yine müminler Müslümanlardan olmakla emr olunmuşlardır (27/91). Bu emrin dışında kalmakta ısrarla devam edenler de o halde şahit olur ki biz muhakkak Müslümanlardanız demekle yönlendirilmişlerdir (3/64). Düşünen (doğru düşünen) insan Allah Tealanın, yaratıcının bizlere vahyettiği bu ayetlerden açıkça anlaşılması gerekeni anlar ki Kur’an-ı kerim i okuyan kimseler içerisinde geçen tefekkür ayetlerini bunun ne derece önem taşıdığını görür şüphesiz Müslüman olan kimse. İman ve akidesine sahip çıkması gerekir. Fıtratın ve düşüncenin sağlamlığını koruması, dinini ve kalbini şüphelerden uzaklaştırması gerekir. Zira kalpler zayıftır, şüpheler çekicidir. İslam akla ve düşünceye özel bir konum tahsis etmiştir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde düşünmeye davet ederek; (Bu Kur’an) ayetlerini, iyiden iyiye düşünsünler ve temiz akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. (Sad/29)

Bizlerde temiz akıl sahiplerinden, düşünenlerden olalım inşallah.

Yorumlar

Daha önce yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazmak ister misiniz?

Yorum Yaz