M. SAİD ÇEKMEGİL KİMDİR?

Kimine göre yazar, kimine göre şair, kimine göre de ağabey veya üstad olan Çekmegil; 1921’de Malatya’da doğdu. İlkokuldan başka resmi bir okula gitmeden kendini yetiştirdi. Bugüne kadar 33 eser verdi. Görüşlerinin özgünlüğüyle dikkat çekti. 1950’lerde kurulan Büyük Doğu Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı. 1956 yılında “Malatya Kültür Derneği” başkanlığı nı yaptı. 1960’lardan sonra “Malatya Fikir Kulübü’nün fahri başkanı olarak faaliyetlerde bulundu. 1970’de Ocak ayında kurulmaya başlayan Milli Nizam Partisi’nin daveti üzerine Ankara’ya gitti. Ancak günlük politikaları tasvip etmediği için, arkadaşlarına katılmadan veda ederek Malatya’ya geri döndü. Günlük politikaya dayalı bir partiyi tasvip etmedi. Eserleri ve fikirleri basında ilgi ile takip edildi. 1950’li yıllarda İslâm’ı anlatan kitapların yok denliecek kadar az ve yasak olduğu dönemde İslâm’ı anlatan fikir kitapları yazarak diakkatleri üzerine çekti. “İman Anlayışımız”, “İbadet Anlayışımız”, “Siyaset Anlayışımız”, “İktisat Anlayışımız” ve “İnsanlık Anlayışımız” gibi eserlerle büyük hizmetler verdi. Çekmegil’in Özal’la başlayan tanışıklığı, Türkeş’le görüşmeleri, Üstad Said Nursi ile münasebetleri, Osman Yüksel Serdengeçti ile ahbaplığı ve en son Necip Fazıl Kısakürek’le dostluğu ve fikir alışverişleri ile gündemde yer aldı. Sonra Mehmet Zahit Kotku, Ramazanoğlu Mahmnut Sami, Raif Ogan, Abdurrahim Zapsu, Dr. Eşref Edip gibi zatlara ve daha pek çok ilim-fikir adamlarıyla tanışıp istifade etti. Düşünceyi ve araştırmayı prensip edindi.

RESÛLULLAH’A ÂŞIKTI

“Rasûlullah’ı çok seviyorum” diyen M. Said Çekmegil, bu sevgiyi rahmetli annesinden aldığını belirtiyor. Annesinden daha küçük yaşlardan beri ilahiler öğrenmişti. Şiir yazmak da onun en büyük ilgilerinden biri idi. Yazmaya şiirle başladı. Arka arkaya “Gizli Bir Ses Dedi ki”, “Ruhta İnkılâp” ve “Bir Nur Doğacak” adlı üç şiir kitabı yayınlandı. Arkasından bir de fikir kitabı olan “İnsanoğlu Kendini Arıyor” ve “İman Anlayışımız” gibi eserlerle okuyucularının karşısına çıktı.

BAŞLICA ESERLERİ

Sünneti Seniyye, Altın Anahtarlar (2. Baskı), Münevver Anlayışımız (2. Baskı), İnsanın Yolu İslâm, Milliyet Anlayışımız, İyi Niyet, Limon Ağacım / Şiirler, İslâm’ı Yaşamak, Müstesna / Denemeler – Mensureler (3. Baskı), İnsanoğlu Kendini Arıyor (4. Baskı), Tetkiklerde Metod ve Tenkid (2. Baskı), Gizli Bir Ses Dedi ki / Şiirler, Aramızdaki Fark / Şiirler, Ruhta İnkılâp / Şiirler, İbadet Anlayışımız, Bilginin Gücü, Bir Nur Doğacak / Şiirler, İktisat Anlayışımız (2. Baskı), Radyofonik Piyes – Servet Bey, Mü’minde Hürriyet, Siyaset Anlayışımız, Ahlâk Anlayışımız (2. Baskı), İman Anlayışımız, Diyalektik, Reçeteler – Gelenek ve Gelenekçilik, Çağ Dışı, Vahye Göre Büyük Zulüm, İnsanlık Anlayışımız (3. Baskı), Dünya İslâm Devleti, Kur’an’a Muhatap Olmak, Nasih – Mensuh / Masuniyet ve Recm, Çekmegil’in Eseri Neyi Anlatır, Sanatımıza Dair.

Vakit Sayfa 2 – 2 Ağustos Pazartesi 2004


M. SAİD ÇEKMEGİL KİMDİR? Vakit Gazetesi

Yorumlar

Daha önce yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazmak ister misiniz?

Yorum Yaz


Okuyan Dinle