Düşünce Dünyamızın TARİHİ ÇINARI - Ardından Bölümüne Dön
Uzun zamandır ayaklarındaki romatizmal ağrılar sebebiyle tedavi gören mütefekkir yazar Mehmet Said Çekmegil'i, gazetemizin Malatya Temsilciliği adına üç arkadaşımız ziyaret etti. Ziyareti romancı–yazar Hüseyin Kartal, gazetemiz temsilcisi Ahmet Keskin ve karikatürist – gazeteci Halil İbrahim Çoban gerçekleştirdiler. Ziyaretçilere öncülük eden Hüseyin Kartal, ziyareti şöyle anlattı: "Hocamız, ağabeyimiz Mehmet Said Çekmegil, Malatya'ya büyük hizmetleri geçmiş, adeta tarihi bir çınar mesabesinde saygıdeğer bir insan. Hayli zamandır ayaklarından rahatsız idi. Arkadaşlarla karar verdik ve Çekmegil ağabeyden ziyaret izni istedik. Ziyaret gününü sabırsızlıkla bekledik. Çekmegil adı, Malatya'da "aydın" kimliğinin oluşmasında önemli bir isim. İster Malatyalı olsun, isterse Malatya'da bir dönem yaşamış bulunsun, bir insan eğer fikir adına "bağımsız" düşünce üretme gayreti içerisinde olmuşsa, yolu Çekmegil'le mutlaka kesişmiştir. Heyecanla beklediğimiz gün geldi. Yola çıkmadan önce ziyaretimizi kısa tutmamız gerektiği konusunda hemfikir olduğumuzu gördük.
SAİD AĞABEY ÇOK İYİ
Karşılıklı hoşbeşten sonra koyu bir sohbete daldık. Son ziyaretimizin arasından epeyce bir zaman geçti. O zamana göre sevgili hocamızı çok iyi gördüğümüzü birbirimize göz kaş hareketleriyle anlatmaya çalıştık. Said ağabeydeki enerji, ilkbaharın yansıması gibiydi.
DOYUMSUZ SOHBET UZADIKÇA UZADI
Ahmet kardeşim, gazetenin Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Karahasanoğlu'nun selamını söylüyor Çekmegil'e, "Ve aleyküm selâm" diye mukabelede bulunuyor yaşlı çınar... Ve ekliyor: "Mustafa çok yiğit bir Müslüman, aynı zamanda da Malatyalı." Ben "Malatyalı" ifadesini düzeltip "Erzincanlı" diyorum. Üstad itiraz ederek "Hayır" diyor. "Erzincan– Kemaliyeli'ymiş. Kemaliye yakın zamana kadar Malatya'ya bağlıydı" diye ekliyor. Üstad'ın "Malatya" vurgusu hepimizde tebessüme yol açıyor. Çekmegil ağabeyle konuştukça konuların genişlediğini farkedemiyoruz. "Kısa" tutmamız gereken ziyaret uzadıkça uzuyor. Kimler, hangi isimler gelmiyor ki sohbetimize... Başta Üstad Bediüzzaman, Üstad Necip Fazıl Kısakürek, Osman Yüksel Serdengeçti, Mustafa Karahasanoğlu, Rahmetli Turgut Özal, Korkut Özal, Rahmetli Yusuf Özal, Abdurrahman Dilipak, Hüseyin Üzmez ve daha nice nice isimler... Hayatın çiçek kokuları arasında yeniden tazelendiği bir ilkbahar akşamında yaptığımız ziyaret, Üstad Çekmegil hocayı da, bizi de oldukça mutlu etmişti. Said ağabey, hasta yatağında bile bizlere mukayeseli düşünmenin önemini anlatıyordu... Ayrılma anımız geldiğinde hepimizin yüzünde hüznün burukluğu belirli... Tedirgin başlayan ziyaretimiz, sıcacık dost sohbetiyle adeta kanatlandı ve nihayete erdi.
Ziyaretimiz boyunca Halil de, Ahmet de pür dikkat sevgili Said ağabeyimizi dinleyerek sözlerindeki "hikmeti" özümsemeye çalıştılar. Bense, Çekmegil hocamızın yanından ayrılırken, sıcaklığına doyamadığım sohbetin damağımda bıraktığı tadı hafızama kaydetmekle meşguldüm."
Mehmed Said Çekmegil
1937 Malatya doğumlu. İlkokuldan sonra resmi okullarda eğitim görmedi. Kendi kendini yetiştirdi. Eserlerinde ortaya koyduğu görüşlerin özgünlüğü ile dikkat çekti. Malatya'da sanat ve ticaret ile uğraştı. Büyük Doğu Cemiyeti'nin kuruluş yılları ve daha sonradan yurt içinde çok sayıda il ve ilçede, birkaç defa da Almanya'da, İngiltere'de, Mina'da (Mekke–i Mükerreme'de) konferanslar verdi... Yazı ve şiirleri; Ehl–i Sünnet, Toprak, Büyük Doğu, Türk Ruhu, Türk Düşüncesi, Yeni İstiklâl, Sebilürreşad, Tohum, Hürsöz, Ufuk, Kriter, Selâm, Oku, Edebiyat Âlemi, Babıâli'de Sabah, Hizmet, Malatya'da Ses, Serdengeçti, Vahdet, Panel, Türk Edebiyatı, Kitap Dergisi, Haksöz, Nida, Hakk'a Özlem, Medeniyet gibi birçok sayıda gazete ve dergilerde yayımlandı, Yeni İstiklâl dergisinin açmış olduğu bir yarışmada, deneme dalında birinci oldu. Ayrıca "İnsanlık Anlayışımız" adlı eseri, İslâm dergisinin açmış olduğu yarışmada ikincilik ödülünü kazandı.
Eserleri hakkında; ilim adamları, araştırmacılar ve pek çok yazar yüzlerce yazı kaleme aldı...
Düşünce Dünyamızın TARİHİ ÇINARI Mehmet Hidayet Şahin
Yorumlar
Daha önce yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazmak ister misiniz?
Yorum Yaz
Okuyan | Dinle |
---|