Anadolu bir üstadını daha kaybetti

Büyük Doğu’nun son kalesi ilim adamı, mütefekkir, yazar ve şair Mehmet Said Çekmegil ağabey Hakk’a yürüdü. Ancak onun kitapları, yazıları, fikirleri, hatıraları daha uzun süre İslâmi düşüncelerimizi, hassasiyetlerimizi beslemeye devam edecek...

"... derin iman safının en ileri örneği Said Çekmegil." Necip Fazıl Kısakürek (Büyük Doğu, Sayı: 4,1961)

Türkiye’deki İslami uyanışa büyük katkısı bulunan Mehmet Said Çekmegil 82 yaşında Hakk'a yürüdü. Kitapları, yazıları, şiirleri ve konferanslan ile , İslami camiada önemli bir yeri olan araştırmacı-yazar, miitefekkir Çekmegil Ekim 2002'de geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı uzun süredir tedavi görüyordu. 24 Temmuz Cumartesi akşamı aramızdan ayrılan ilim adamı-şair M.Said Çekmegil, önceki gün Pendik Camii'nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazından sonra Şıhlı Mezarlığı'nda sevenlerinin gözyaşlan arasında toprağa verildi. Sevenlerinin son yolculuğuna uğurladığı Çekmegil'in cenaze törenine, çok sayıda yazar ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile akrabaları katıldı. Selami Çekmegil'in babası, Kur'an üzerine araştırmalarıyla tanınan Hikmet Zeyveli’nin de kaympederi. öte yandan Said Çekmegil için memleketi Malatya'da sevenleri tarafından gıyabi cenaze namazı kılındı.

MALATYALI MİHRAK ŞANSİYETLERDEN

Necip Fazıl Kısakürek'in kurduğu Büyükdoğu Cemiyeti'nin kurucularından biri olan Çekmegil, 1921 yılında Malatya'da doğdu. Babası şair, ilim adamı ve yazma divan sahibi olan Ali Seydi Salih Efendi, anası Hatice Hanım’dır. Babası Ali Seydi Salih, Malatyalı ünlü din bilgini Keşşaf Hoca'nın kayınbiraderidir. İlkokuldan sonra resmi okullarda öğrenim görmeyen ancak kendi kendini yetiştiren Çekmegil, eserlerinde ortaya koyduğu görüşlerin özgünlüğü ile dikkat çekti. Uzun yıllar Malatya'da sanat ve ticaretle (terzi) iştigal etti. Çevredeki kültürel faaliyetlerin içinde bulundu. Çekmegil, entelektüel birikimiyle Malatya'da fikir okulu tarzında platformların oluşmasına öncülük etmişti. Yazar, şair, mütefekkir M. Said Çekmegil, ardında 40 dolayında eser bıraktı. Çekmegil, özellikle İslam düşüncesi alanında önemli fikri çalışmalara imza attı. Bir dönem Beziüzzaman Said Nursi, Mehmet Zahid Kotku, Ramazanoğlu Mahmud Sami Efendi, Osman Yüksel Serdengeçti, Necmettin Erbakan, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu, Ali Arslan, Mehmet Şevket Eygi, Hüseyin Hilmi Işık ile yakınlığı olan Mehmed Said Çekmegil, Necip Fazıl'ın kurduğu Büyük Doğu Cemiyeti'nin kuruluşunda da yer almıştı.

SAYISIZ KONFERANS VERDİ

Büyük Doğu Cemiyeti'nin kuruluş yılları ve sonrasında yurt içinde pek çok il ve ilçede, yurt dışında ise İngiltere ve Almanya'da konferanslar veren Said Çekmegil yazı ve şiirlerini Ehl-i Sünnet, Toprak, Büyük Doğu, Türk Ruhu, Türk Düşüncesi, Yeni İstiklal, Sebilürreşad, Tohum, Hürsöz, Ufuk, Kriter, Selam, Oku, Edebiyat Alemi, Bab-ı ali'de Sabah, Hizmet, Malatya’dan Ses, Serdengeçti, Vahdet gibi çok sayıda gazete ve dergide yayınladı. Yeni İstiklal dergisinin inceleme dalında açtığı yanşmada birincilik ödülünü "İnsanlık Anlayışımız" eseriyle, İslam dergisinin 1958 yılının en güzel eseri ödülünü “Eğitim Raporu" adlı eseriyle, Yeni Asya gazetesinin düzenlediği yarışmada ikincilik ödülünü kazandı. Çekmegil'in kitapları arasında “İslam’ı Yaşamak” “Vahye Göre Büyük Zulüm” “Kurtan'a Muhatap Olmak”, “İnsanoğlu Kendini Arıyor”, “İslam'ın Gerçeği” “İman Anlayışımız”, “İbadet Anlayışımız”, “Ahlak Anlayışımız”, “Insanlık Anlayışımız”, “İktisat Anlayışımız” “Ruhta inkılap” Bilginin Gücü, Diyalektik, Milliyetçilik Anlayışımız, Çağdışı, Limon Ağacı' gibi eserler bulunuyor.

DİN-BİLİM İLİŞKİSİ

Ruhta Inkılap, Gizli Bir Ses Dedi ki, Aramızdaki Fark adıyla üç şiir kitabı, Servet Bey adlı bir radyo oyunu bulunan Sait Çekmegil'in 40'a yakın basılı kitabı bulunmaktadır. Çekmegil, "Bilginin Gücü" adlı kitabında bilim tarihinden başlayarak din-bilim ilişkilerine uzanarak, İslam'ın ilimlere bakışını geniş bir bakış açısıyla bir araya getiriyor. Çok geniş bir kaynakçaya sahip olan bu eser bu tartışmalı konuda bir başvuru kitabı mahiyetinde. “İslam’ın Gerçeği” adlı eserinde ise insanların sosyalizm, liberalizm gibi ‘izm’lerle ürettikleri ‘put’lara karşı ilahi vahyi savunan Çekmegil, “Kur’an’a Muhatap Olmak” adlı eserinde ise Kur’anî bir hayat yaşamak isteyenlere tavsiyelerde bulunmaktadır.

[HABER MERKEZİ]

Gerçek Hayat

30 TEMMUZ / 5 AĞUSTOS 2004


Anadolu bir üstadını daha kaybetti Haber Merkezi

Yorumlar

Daha önce yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazmak ister misiniz?

Yorum Yaz


Okuyan Dinle